GK in English

GK Chapterwise – CDS Previous Year Papers

Table of Contents

61. Corporation tax in India is levied on income of a company.
Which one of the following does not include Corporation tax?

(a)Profit from business
(b) Capital gain
(c) Interest on securities
(d) Sale proceed of assets
Ans: (d)

CDS (I) 2008

62. In India, contribution of food inflation to overall inflation is around 1 rd 3 to 2 th 5 . Within food inflation, contribution of food articles is higher because price rise in food articles is

(a)higher and their weight is also higher compared to food products
(b) higher but their weight is lower compared to food products
(c) lower but their weight is higher compared to food products
(d) lower and their weight is also lower compared to food products
Ans: (c)
CDS Exam (I) 2010

63. Which of the following statements about India’s unorganised sector are true?
1. Labour is more in number than that in the organised sector.
2. Job security and work regulation are better in unorganised sector.
3. They are usually not organised into trade unions.
4. Workers are usually employed for a limited number of days.
Select the correct answer using the code given below

(a)1, 2 and 4
(b) 1, 3 and 4
(c) 3 and 4
(d) 1 and 3
Ans: (b)

CDS (I) 2015

64. Consider the following statements relating to the World Trade Organization (WTO):
1. The WTO deals with the global rules of trade between nations.
2. The goal of the WTO is to help producers of goods and services, exporters, and importers conduct their business.
3. The WTO, which is a successor body of the General Agreement on Tariffs and Trade, came into being following the Uruguay Round of Negotiations.
4. The WTO distances itself in framing of rules on trad in intellectual property rights.
Which of the statements given above are correct?

(a)l, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 2 and 4
(d) 1 and 3 only
Ans: (a)

CDS (II) 2011

65. Which of the following statements about International Monetary Fund (IMF) are correct ?
1. The IMF is a United Nations specialized agency.
2. The IMF was founded at the Bretton Woods Conference in 1944 to secure international monetary cooperation.
3. The objective of the IMF is to stabilize currency exchange rates, and to expand international liquidity
(access to hard currencies).
Select the correct answer using the code given below:

(a)1, 2 and 3
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 2 only (4) 1 and 3 only
Ans: (a)

CDS (I) 2013

66. Consider the following statements relating to the World Bank:
1. The World Bank was established in 1946, which is headquartered in New York.
2. The World Bank Group has set for itself the goal to end extreme poverty from the World by 2030.
3. The World Bank is a vital source of financial and technical assistance to developing countries around the world. It. is not a bank in the ordinary sense but a unique partnership to reduce poverty and support development.
4. The World Bank Group comprises five institutions managed by their member countries in order to promote shared prosperity by fostering the income growth of the bottom 40% for every country.
Which of the statements given above are correct?

(a)1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 2 and 4 only
Ans: (b)
CDS Exam (I) 2017

67. Consider the following statements relating to the Non-
Alignment Movement:
l. The Non-Aligned Movement (NAM) was created and founded during the collapse of the colonial system and the independence struggles of the peoples of Africa, Asia, Latin America and other regions of the world and at the height’ of the Cold War.
2. The First Summit of the Movement of Non-Aligned Countries was convened by the leaders of India, Indonesia, Egypt, Syria and Yugoslavia at Belgrade on September 1-6, 1961.
3. During the early days of the Movement, its actions were a key factor in the decolonization process, which led later to the attainment of freedom by many countries and to the founding of several new sovereign States.
4. The fundamental principle of the movement is to maintain equal distance from both the super powers by joining the military alliances of both the blocs.
Which of the statements given above are correct ?

(a)l, 2 and 3
(b) 2 and 3 only
(c) 1, 3 and 4
(d) l and 2 only
Ans: (a)

CDS (I) 2015

68. MONEX is associated with

(a)Montreal experiment
(b) Monetary experiment
(c) Lunar experiment
(d) Monsoon experiment
Ans: (d)

CDS (II) 2019

69. A market in which there are large numbers of sellers of a particular product, but each seller sells somewhat differentiated but close products is termed as

(a)Perfect competition
(b) Monopoly
(c) Monopolistic competition(d) Oligopoly
Ans: (c)

CDS (I) 2012

70. Which of the following statements is/are true?
1. If increase in demand and supply are of equal magnitude, the price will remain unchanged, but the equilibrium quantity will increase.
2. If increase in demand is of greater magnitude than increase in supply, both equilibrium price and equilibrium quantity will increase.
3. If increase in supply is of greater magnitude than increase in demand, equilibrium price will fall but equilibrium quantity will increase.
Select the correct answer using the code given below:

(a)1 only I
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (d)
CDS Exam (I) 2007

71. The way total output changes due to change in all inputs in same proportion is known as law of

(a)Returns to scale
(b) Diminishing returns
(c) Increasing returns
(d) Constant returns
Ans: (a)

CDS (I) 2009

72. Which one among the following pairs is not correctly matched ?

(a)When total product: Marginal increases at an product increasing rate increases
(b) When total product: Marginal increases at a product diminishing rate , declines
(c) When total product: Marginal reaches its product maximum becomes zero
(d) When total product: Marginal begins to decline product becomes positive
Ans: (b)

CDS (II) 2018

73. World Bank in June 2014 released a study report on India’s Power Sector titled ‘More Power’ to India: The Challenge of Electricity Distribution’. Which of the following is/are the key recommendation(s) of the report ?
1. Ensure regulatory autonomy, effectiveness and accountability for utilities and regulators
2. Insulate utilities from State Governments to prevent interference with internal operations
3. Scrap the Electricity Act 2003 in order to improve the revenue generation of the power distribution companies 1.
Select the correct answer using the code given below:

(a)1, 2 and 3
(b) l and 2 only
(c) 2 only
(d) 1 and 3 only
Ans: (b)
CDS Exam (II) 2016

74. Which one among the following is not a source of tax revenue for the Central Government in India ?

(a)Income tax
(b) Customs duuties
(c) Service tax
(d) Motor Vehicle tax
Ans: (d)
CDS Exam (I) 2008

75. Which of the following theories form the basis of international trade ?
1. Absolute cost difference
2. Comparative cost difference
3. Opportunity cost Select the correct answer using the code given below:

(a)1 only
(b) 2 only
(c) 1 and 2 only (c) 1,2 and 3
Ans: (c)

CDS (I) 2010

76. National product at factor cost is equal to

(a)Domestic product + Net factor income from abroad
(b) National product at market prices – indirect taxes + subsidies
(c) Gross domestic-product – depreciation
(d) National product at market prices + Indirect taxes + subsidies
Ans: (a)

CDS (II) 2015

77. Which of the following statements are correct?
1. When marginal revenue is positive, total revenue increases with increase in output.
2. When marginal revenue is zero, total revenue is maximum.
3. When marginal revenue becomes negative, total revenue falls with increase in output.
Select the correct answer using the code given below:

(a)1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (d)
CDS Exam (II) 2011

78. The value of all final goods and services produced by the normal residents of a country and their property, whether operating within the domestic territory of the country or outside in a year is termed as

(a)Gross National Income
(b) Net National Income
(c) Gross Domestic Product
(d) Net Domestic Product
Ans: (a)

CDS (II) 2013

79. An exceptional demand curve is one that slopes

(a)downward to the right
(b) upward to the right
(c) horizontally
(d) upward to the left
Ans: (a)

CDS (I) 2017

80. Demand for a commodity refers to

(a)Desire for that commodity
(b) Need for that commodity
(c) Quantity demanded of that commodity
(d) Quantity demanded at certain price during any particular period of time
Ans: (d)

CDS (II) 2015

DsGuruJi HomepageClick Here