GK in English

GK Chapterwise – CDS Previous Year Papers

Table of Contents

161. Which of the following statements is/are correct ?
1. Coronary artery supplies blood to heart muscles.
2. Pulmonary vein supplies blood to lungs.
3. Hepatic artery supplies blood to kidneys.
4. Renal vein supplies blood to kidneys.
Select the correct answer using the code given below:

(a)l, 2 and 3
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 4
(d) 1, 3 and 4
Ans: (b)

CDS (I) 2019

162. Which of the following parts are found in both plant and animal cells ?

(a)Cell membrane, Chloroplast, Vacuole
(b) Cell wall, Nucleus, Vacuole
(c) Cell membrane, Cytoplasm, Nucleus
(d) Cell wall, Chloroplast, Cytoplasm
Ans: (c)

CDS (II) 2012

163. Which one among the following is the correct pathway for the elimination of urine ?

(a)Kidneys, Ureters, Bladder, Urethra
(b) Kidneys, Urethra, Bladder, Ureters
(c) Urethra, Ureters, Bladder, Kidneys
(d) Bladder, Ureters, Kidneys, Urethra
Ans: (a)
CDS Exam (II) 2007

164. Which of the statements given below are correct?
1. A person having blood group ‘A’ can donate blood to persons having blood group ‘A’ and blood group ‘AB’.
2. A person having blood group ‘AB’ can donate blood to persons having blood groups ‘A’, ‘B’, ‘AB’ or ‘O’.
3. A person with blood group ‘O’ can donate blood to persons having any blood group.
4. A person with blood group ‘O’ can receive blood from the person of any of the blood groups.
Select the correct answer using the code given below:

(a)1, 2, 3 and 4
(b) l and 2 only
(c) 3 and 4 only
(d) 1 and 3 only
Ans: (d)

CDS (II) 2009

165. Which one among the following statements is not correct ?

(a)Pulses are rich in proteins
(b) Milk is a rich source of Vitamin A
(c) Cereals are very poor source of carbohydrates
(d) Vegetables are rich source of minerals
Ans: (c)

CDS (I) 2018

166. Which one among the following statements is correct ?

(a)Prokaryotic cells possess nucleus.
(b) Cell membrane is present both in plant and animal cells.
(c) Mitochondria and chloroplasts are not found in eukaryotic cells.
(d) Ribosomes are present in eukaryotic cells only.
Ans: (b)

CDS (II) 2016

167. Which one among the following cattle breed produces highest amount of milk ?

(a)Brown Swiss
(b) Holstein
(c) Dutch belted
(d) Blaarkop
Ans: (b)
CDS Exam (II) 2008

168. Which one among the following pairs is not correctly matched ?

(a)Sandal wood plant: Partial root parasite
(b) Cuscuta: Parasite
(c) Nepenthes: Carnivorous
(d) Mushrooms: Autotroph
Ans: (d)

CDS (II) 2010

169. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists: List I List II
(Animal) (Phyla)
A. Ascaris 1. Mammalia
B. Malarial parasite 2. Arthropoda
C. Housefly 3. Nematoda
D. Cow 4. Protozoa Code:
A B C D

(a)3 4 2 1
(b) 3 2 4 1
(c) 1 2 4 3
(d) 1 4 2 3
Ans: (a)

CDS (I) 2015

170. Which one of the following types of pesticides is convenient to control stored grain pests ?

(a)Systemic pesticides
(b) Fumigants
(c) Contact poisons
(d) Stomach poisons
Ans: (b)
CDS Exam (I) 2011

171. Genetic screening is

(a)analysis of DNA to check the presence of a particular gene in a person
(b) analysis of gene in a population
(c) pedigree analysis
(d) screening of infertility in parents
Ans: (a)
CDS Exam (II) 2013

172. Which one among the following structures or cells is not present in connective tissues ?

(a)Chondrocytes
(b) Axon
(c) Collagen fibre
(d) Lymphocytes
Ans: (b)

CDS (II) 2017

173. Which one of the following diseases in humans can spread through air ?

(a)Dengue
(b) Tuberculosis
(c) HIV-AIDS
(d) Goitre
Ans: (b)

CDS (I) 2015

174. In human digestive system, the process of digestion starts in

(a)Oesophagus
(b) Buccal cavity
(c) Duodenum
(d) Stomach
Ans: (b)
CDS Exam (I) 2019

175. Which one among the following statements is not true for Mammals ?

(a)They possess hair on the body.
(b) Some of them lay eggs.
(c) Their heart is three chambered
(d) Some are aquatic.
Ans: (c)

CDS (I) 2012

176. Measles is a disease caused by

(a)bacteria
(b) virus
(c) protozoa
(d) worm
Ans: (b)

CDS (II) 2007

177. Absorption of water in the human body can be found in
1. renal tubule in kidney 2. hepatic cells in liver
3. large intestine 4. pancreatic duct Select the correct answer using the code given below.

(a)1, 2 and 3
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 4
(d) 3 only
Ans: (b)

CDS (I) 2009

178. Cobalt is associated with

(a)growth hormone
(b) vitamin B12
(c) hemoglobin
(d) intestinal enzymes
Ans: (b)
CDS Exam (I) 2018

179. Which of the following cause(s) variation in the genetic material of progeny?
1. Sexual reproduction 2. Asexual reproduction
3. Mutations 4. Epigenetic changes Select the correct answer using the code given below.

(a)2 only
(b) 1, 2 and 3
(c) 1, 3 and 4
(d) 1 and 3 only
Ans: (c)

CDS (I) 2016

180. Who among the following is considered as the father of genetic engineering?

(a)Philip Drinker
(b) Paul Berg
(c) Thomas Addison
(d) Alpheuss Packard Jr.
Ans: (b)

CDS (II) 2008

DsGuruJi HomepageClick Here