GK in English

Haryana GK: General Knowledge in English for HPSC & HSSC

Lesson – Chemistry

Q901. Which is abundant in Gobar gas?

(a) Carbon dioxide
(b) Methane
(c) Oxygen
(d) Hydrogen

Ans: (b)

Q902. The working of a dry cell is based on

(a) Decomposition reaction
(b) Spontaneous oxidation-reduction reaction
(c) Combination reaction
(d) Electrolysis

Ans: (d)

Q903. Terylene is a condensation polymer of ethylene glycol and which acid?

(a) Benzoic Acid
(b) Salicylic acid
(c) Phthalic acid
(d) Terephthalic acid

Ans: (d)

Q904. A solution is

(a) a homogeneous mixture of two or more substances
(b) a solid dissolved in a liquid
(c) a solid dissolved i water
(d) a mixture of two liquids

Ans: (a)

Q905. A nibble is equal to_____ bits.

(a) 32
(b) 4
(c) 8
(d) 16

Ans: (b)

Q906. The enormous amount of energy released in an explosion of an atmoic bomb is due to the

(a) conversion of mass into energy
(b) conversion of chemical energy into heat energy
(c) conversion of mechnical energy into nuclear energy
(d) conversion of neutrons into protons

Ans: (d)

Q907. The particle required to continue the chain process of Uranium fission is :

(a) Electron
(b) Proton
(c) Neutron
(d) Positron

Ans: (c)

Q908. The basic chemical building block of natural rubber obtained from trees is

(a) Isoprene
(b)Vinyl Chloride
(c) Acetylene
(d)Neoprene

Ans: (a)

Q909. Supersonic jet causes pollution by thinning of

(a) O3 layer
(b) O2 layer
(c) SO2 layer
(d) CO2 layer

Ans: (a)

Q910. Which gas is used as fire extinguisher ?

(a) Carbon dioxide
(b) Carbon monoxide
(c) Carbon suboxide
(d) Sulphur dioxide

Ans: (a)

Q911. The gas used in the artificial ripening of fruits is

(a) Acetylene
(b) Methane
(c) Ethane
(d) Butane

Ans: (a)

Q912. The metallic constituents of hard water are :

(a) Magnesium, calcium and tin
(b) Iron, tin and calcium
(c) Calcium, magnesium and iron
(d) Magnesium, tin and iron

Ans: (c)

Q913. Which one of the following nonmetals shows allotropy in the liquid state?

(a) Carbon
(b) Sulphur
(c) Phosphorous
(d) Bromine

Ans: (b)

Q914. Photo chemical smog is a resultant of the reaction among

(a) High concentration of NO2, O3, and CO in the evening
(b) CO, CO2 and NO2 at low temperature.
(c) CO, O2 and peroxy acetyl nitrate in the presence of Sunlight
(d) NO2, O3 and peroxy acetyl nitrate in the presence of Sunlight

Ans: (d)

Q915. The percentage of litrogen in Air is

(a) 0.94
(b) 0.03
(c) 78.03
(d) 85.02

Ans: (c)

Q916. Which of the following has the highest penetrating power?

(a) a-ray
(b) b-ray
(c) g-ray
(d) d-ray

Ans: (c)

Q917. Which of the following metals is used in Space Crafts to withstand high temperatures ?

(a) Fe
(b) Ti
(c) Ni
(d) Pb

Ans: (b)

Q918. Brass is made of

(a) copper and tin
(b) tin and lead
(c) copper and zinc
(d) copper, tin and zinc

Ans: (c)

Q919. The material used in solar cells contains

(a) Tin
(b) Silicon
(c) Caesium
(d) Thallium

Ans: (b)

Q920. The BOD values of water indicate the

(a) amount of organic debris
(b) amount of oxygen used for biochemical oxidation
(c) amount of oxygen used for biochemical reduction
(d) amount of ozone used for biochemical oxidation

Ans: (b)

Q921. Zinc sulphide is commonly used as

(a) fungicide
(b) herbicide
(c) rodenticide
(d) deodorant

Ans: (c)

Q922. Which of the following is used to remove rust stains on cloth?

(a) Kerosene
(b) Lime
(c) Oxalic acid solution
(d) Petrol

Ans: (c)

Q923. Fertiliser having high nitrogen content is :

(a) Urea
(b) Ammonium sulphate
(c) Ammonium nitrate
(d) Calcium citrate

Ans: (c)

Q924. Which one of the following forms of phosphorus is most reactive?

(a) Black phosphorus
(b) White phosphorus
(c) Violet phosphorus
(d) Red phosphorus

Ans: (b)

Q925. The “King of Metals” is :

(a) Gold
(b) Silver
(c) Iron
(d) Aluminium

Ans: (a)

Q926. Hydrochloric acid is also known as

(a) Galic acid
(b) Picric acid
(c) Muriatic acid
(d) Chloric acid

Ans: (c)

Q927. Which among the following is used to dilute oxygen in the gas cylinders used by divers ?

(a) Krypton
(b) Argon
(c) Helium
(d) Neon

Ans: (c)

Q928. Which of the following imparts a blue colour to glass ?

(a) Cabalt oxide
(b) Copper oxide
(c) Iron oxide
(d) Nickel oxide

Ans: (a)

Q929. In a nuclear reactor the material use for absorbing neutrons is

(a) zinc
(b) radium
(c) lead
(d) cadmium

Ans: (d)

Q930. Which one of the following is not a fertilizer?

(a) Ammonium sulphate
(b) Calcium sulphate
(c) Calcium ammonium nitrate
(d) Potassium nitrate

Ans: (b)

Q931. An atomic clock is based on transitions in

(a) Sodium
(b) Caesium
(c) Magnesium
(d) Aluminium

Ans: (b)

Q932. Sour milk contains

(a) acetic acid
(b) tartaric acid
(c) citric acid
(d) lactic acid

Ans: (d)

Q933. The major harmful gas emitted by automobile vehicle which causes air pollution is

(a) Carbon Monoxide
(b) Methane
(c) Carbon dioxide
(d) Ozone gas

Ans: (c)

Q934. Glycol is used to manufacture which of the following ?

(a) Nylon
(b) Artificial silk
(c) Terylene
(d) Rubber

Ans: (c)

Q935. J.J. Thomson’s proposed model of action is generally called ………………. model.

(a) Cream and cake
(b) Plum and pudding

(d) Plum and cake

Ans: (b)

Q936. The first organic compound synthesised in the laboratory was

(a) Urea
(b) Uric acid
(c) Lactic acid
(d) Glucose

Ans: (a)

Q937. The non-metal found in the liquid state is

(a) bromine
(b) nitrogen
(c) fluorine
(d) chlorine

Ans: (a)

Q938. The manufacture of iron from iron ore involves the process of

(a) oxidation
(b) reduction
(c) fractional distillation
(d) electrolysis

Ans: (b)

Q939. The total energy of revolving electron in an atom

(a) cannot be negative
(b) can have any value above zero
(c) can never be positive
(d) will always be positive

Ans: (c)

Q940. The chemical name of “laughing gas’ is

(a) Nitric oxide
(b) Nitrogen dioxide
(c) Nitrogen pentoxide
(d) Nitrous oxide

Ans: (d)

DsGuruJi Homepage Click Here
DSGuruJi - PDF Books Notes

Leave a Comment