GK in English

Haryana GK: General Knowledge in English for HPSC & HSSC

Lesson – Biology

Q601. The enzymes are basically

(a) carbohydrates
(b) lipids
(c) proteins
(d) amino acids

Ans: (c)

Q602. ‘Darwin finches’ refers to a group of

(a) Fishes
(b) Lizards
(c) Birds
(d) Amphibians

Ans: (c)

Q603. In which of the following groups, animals bear no teeth?

(a) Peacock, Ostrich, Tortoise
(b) Owl, Loris, Crow
(c) Alligator, Turtle, Tortoise
(d) Turtle, Kiwi, Cow

Ans: (a)

Q604. Which of the following weeds has been found useful to check water pollution caused by industrial affluents ?

(a) Parthenium
(b) Elephant grass
(c) Water hyacinth
(d) Both (a) and (b) above

Ans: (c)

Q605. The element which is the most abundant in the human body is—

(a) oxygen
(b) carbon
(c) iron
(d) nitrogen

Ans: (a)

Q606. Teeth and Bones acquire strength and rigidity from

(a) Calcium
(b) Fluorine
(c) Chlorine
(d) Sodium

Ans: (a)

Q607. Master copy of genetic information is

(a) Nucleus
(b) r-RNA
(c) m-RNA
(d) DNA

Ans: (d)

Q608. Cockroach cannot survive in the water because its respiratory organ is

(a) Gill
(b) Trachea
(c) Book lung
(d) Pulmonary Sac

Ans: (b)

Q609. Fiber diet includes :

(a) glycogen
(b) proteins
(c) cellulose
(d) fats

Ans: (c)

Q610. From which part of a plant is turmeric obtained?

(a) Root
(b) Stem
(c) Fruit
(d) Flower

Ans: (b)

Q611. ____ is a multibranched polysaccharide of glucose that serves as a form of energy storage in animals and fungi.

(a) Cellulose
(b) Glycogen
(c) Pectin
(d) Chitin

Ans: (b)

Q612. Which of the following fibres is considered as the strongest natural fibre?

(a) Cotton
(b) Jute
(c) Wool
(d) Silk

Ans: (d)

Q613. An example of hormone is

(a) Cytosine
(b) Renin
(c) Oxytocin
(d) Peprin

Ans: (c)

Q614. The sense of balance is achieved by :

(a) Cerebrum equilibrium
(b) Thalamus equilibrium
(c) Cerebellum equilibrium
(d) Spinal chord equilibrium

Ans: (c)

Q615. The cuticle is absent in

(a) Leaf
(b) Stem
(c) Root
(d) Fruit

Ans: (c)

Q616. Which of the following is not a gland ?

(a) Thyroid
(b) Stomach
(c) Liver
(d) Pancreas

Ans: (b)

Q617. Normal fasting blood sugar level per 100 ml. of blood in man is

(a) 30 – 50 mg
(b) 50 – 70 mg
(c) 80 -100 mg
(d) 120 -140 mg

Ans: (c)

Q618. Vitamin E is particularly important for

(a) development of teeth
(b) carbohydrate metabolism
(c) normal activity of sex glands
(d) general health of epithelial tissues

Ans: (c)

Q619. Silk is obtained from—

(a) Mulberry tree
(b) Saliva of the silk worm
(c) Larvae of silk worm
(d) Cocoon of silk worm

Ans: (*)

Q620. In a human body, the longest bone is in the

(a) vertebral column
(b) thigh
(c) rib cage
(d) arm

Ans: (b)

Q621. Rinderpest disease of Cattle is caused by

(a) Insects
(b) Bacteria
(c) Virus
(d) Protozoa

Ans: (c)

Q622. Who among the following have venous heart?

(a) Mammals
(b) Reptilians
(c) Fishes
(d) Amphibians

Ans: (c)

Q623. Bio – diesel is mostly produced by :

(a) Myrtaceae
(b) Malvaceae
(c) Liliaceae
(d) Euphorbiaceae

Ans: (d)

Q624. Allosomes are

(a) cell organelles
(b) plant hormones
(c) alleles
(d) sex chromosomes

Ans: (d)

Q625. The following sugar gives energy most readily

(a) Lactose
(b) Cellulose
(c) Maltose
(d) Glucose

Ans: (d)

Q626. Which of the following is the largest living bird ?

(a) Eagle
(b) Peacock
(c) Ostrich
(d) Kiwi

Ans: (c)

Q627. What is the main purpose of white blood corpuscles?

(a) to carry nutrients
(b) to combat infection
(c) to carry oxygen
(d) to give strength

Ans: (b)

Q628. The parts of human body affected by Pyria are:

(a) eyes
(b) small intestine
(c) teeth and gums
(d) large intestine

Ans: (c)

Q629. Hydrogen peroxide is an effective sterilizing agent. Which one of the following product results when it readily loses active oxygen?

(a) Nascent Hydrogen
(b) Water
(c) Hydrogen
(d) Ozone

Ans: (b)

Q630. What is ‘Biodiversity’ ?

(a) Many types of flora & fauna in one forest
(b) Many types of flora and fauna in many forests
(c) Many population of one species in one forest
(d) All the above are true.

Ans: (a)

Q631. Ginger is a modified

(a) roof
(b) leaf
(c) tendril
(d) stem

Ans: (d)

Q632. Wisdom teeth is the :

(a) 1st molar teeth
(b) 2nd molar teeth
(c) 3rd molar teeth
(d) 4th molar teeth

Ans: (c)

Q633. If the radius of blood vessels of a person decreases his/her blood pressure will

(a) increase
(b) decrease
(c) remain unaffected
(d) increase for males and decrease for females

Ans: (a)

Q634. Cancer is a disease where we find uncontrolled

(a) cell division
(b) cell swelling
(c) cell inflammation
(d) cell deformity

Ans: (a)

Q635. A test tube baby means :

(a) a baby grown in a test tube.
(b) embryo fertilised in uterus and developed in test tube.
(c) embryo fertilised and developed in uterus.
(d) fertilisation in vitro and then transplantation in the uterus.

Ans: (d)

Q636. Which of the following prevents bleeding of gums ?

(a) Ascorbic acid
(b) Vitamin B
(c) Nicotinamide
(d) Thiamine

Ans: (a)

Q637. The Particulate Matter (PM-10) exhaled from the pol luted atmosphere is often filtered out during the process of

(a) Coughing
(b) Sneezing
(c) A and B
(d) Urination

Ans: (b)

Q638. Mycobacterium leprae is a

(a) Bacillus
(b) Coccus
(c) Spiral
(d) Spore

Ans: (a)

Q639. Which vitamin deficiency causes the disease, Pernicious anaemia ?

(a) Vitamin B5
(b) Vitamin B12
(c) Vitamin B6
(d) Vitamin C

Ans: (b)

Q640. What determines the sex of a child ?

(a) Chromosomes of the father
(b) Chromosomes of the mother
(c) Rh factor of the parents
(d) Blood group of the father

Ans: (a)

DsGuruJi Homepage Click Here
DSGuruJi - PDF Books Notes

Leave a Comment