GK in English

Haryana GK: General Knowledge in English for HPSC & HSSC

Q21. The Cash Reserve Ratio is a tool of :

(a) Monetary policy
(b) Tax policy
(c) Agricultural policy
(d) Fiscal policy

Ans: (a)

Q22. Which one of the following is not included in current revenue of the Union Government ?

(a) Tax revenue
(b) Non-tax revenue
(c) Loans
(d) Interest payments

Ans: (c)

Q23. The basis of determining dearness allowance to employees in India is _______

(a) National Income
(b) Consumer Price Index
(c) Standard of Living
(d) Inflation Rate

Ans: (b)

Q24. What is needed for creating demand ?

(a) Production
(b) Price
(c) Income
(d) Import

Ans: (a)

Q25. The study of factor pricing is alternatively called the theory of

(a) functional distribution
(b) personal distribution
(c) income distribution
(d) wealth distribution

Ans: (a)

Q26. The difference between GNP and NNP equals

(a) corporate profits
(b) personal taxes
(c) transfer payments
(d) depreciation

Ans: (d)

Q27. Bilateral monopoly situation is

(a) when there are only two sellers of a product
(b) when there are only two buyers of a product
(c) when there is only one buyer and one seller of a product
(d) when there are two buyers and two sellers of a product

Ans: (c)

Q28. The degree of monopoly power is to be measured in terms of the firm’s

(a) normal profit
(b) supernormal profit
(c) both normal and supernormal profit
(d) selling price

Ans: (b)

Q29. The ‘break-even point’ is where

(a) marginal revenue equals marginal cost
(b) average revenue equals average cost
(c) total revenue equals total cost
(d) None of these

Ans: (b)

Q30. Special Economic Zone (SEZ) concept was first introduced in

(a) China
(b) Japan
(c) India
(d) Pakistan

Ans: (a)

Q31. Extension or contraction of quantity demanded of a commodity is a result of a change in the

(a) unit price of the commodity
(b) income of the consumer
(c) tastes of the consumer
(d) climate of the region

Ans: (a)

Q32. Which of the following is done at a Stock Exchange ?

(a) Commodities are bought and sold at wholesale price
(b) Commodities are bought and sold at retail price
(c) Securities are bought and sold
(d) None of these

Ans: (c)

Q33. ‘PROTECTION’ means

(a) Restrictions imposed on import trade
(b) Protection to home industries
(c) No free exchange of goods and services between two countries
(d) All of the above

Ans: (d)

Q34. What is “narrow money” ?

(a) The sum of currency in circulation and the demand deposits in banks
(b) The sum of MI money and the time deposits
(c) The sum of currency in circulation with the public and the cash reserves held by banks
(d) The market value of the stocks held by all the holders excluding the promoters

Ans: (a)

Q35. The business in Stock Markets and other securities markets is regulated

(a) Securities and Exchange Board of India
(b) Sole Trade and Exchange Bank of India
(c) State and Exchange Bank of India
(d) Stock and Exchange Bank of India

Ans: (a)

Q36. Cheap money means

(a) Low rates of interest
(b) Low level of saving
(c) Low level of income
(d) Low level of standard of living

Ans: (a)

Q37. Deficit financing is an instrument of

(a) monetary policy
(b) credit policy
(c) fiscal policy
(d) tax policy

Ans: (c)

Q38. The equilibrium price of a commodity will definitely rise if there is a/an :

(a) increase in supply combined with a decrease in demand.
(b) increase in both demand and supply.
(c) decrease in both demand and supply.
(d) increase in demand accompanied by a decrease in supply.

Ans: (d)

Q39. While determining income the expenditure on which of the following items is not considered as investment ?

(a) Construction of factory
(b) Computer
(c) Increase in the stock of unsold articles
(d) Stock and share in joint stock company

Ans: (c)

Q40. Which activity is not included in production ?

(a) Production of wheat by a farmer
(b) Production of medicines by a company
(c) Services given by a nurse in hospital
(d) Services done by a house-wife in her own house

Ans: (d)

DsGuruJi Homepage Click Here
DSGuruJi - PDF Books Notes

Leave a Comment