GK in English

Haryana GK: General Knowledge in English for HPSC & HSSC

Lesson – Political Science

Q2701. Who is considered the Architect of the Indian Constitution ?

(a) Mahatma Gandhi
(b) B.R. Ambedkar
(c) Jawaharlal Nehru
(d) B.N. Rao

Ans: (b)

Q2702. The concept of Sovereign Parliament originated in :

(a) England
(b) India
(c) France
(d) Japan

Ans: (a)

Q2703. Who was the Chairman of the Drafting Committee of the Constituent Assembly ?

(a) Dr. B. R. Ambedkar
(b) C. Rajagopalachari
(c) Dr. Rajendra Prasad
(d) Jawaharlal Nehru

Ans: (a)

Q2704. Which one of the following is not an element of the State ?

(a) Population
(b) Land
(c) Army
(d) Government

Ans: (c)

Q2705. The Unitary System of Government possesses which of the following advantages ?

(a) Greater adaptability
(b) Strong State
(c) Greater participation by the people
(d) Lesser Chances of authoritarianism

Ans: (b)

Q2706. What is the basis of classification of governments as unitary and federal?

(a) Relationship between legislature and executive
(b) Relationship between executive and judiciary
(c) Relationship between the Centre and States
(d) Relationship between the legislature, executive and judicial wings of government

Ans: (c)

Q2707. Which of the following is not a feature of Indian Constitution ?

(a) Parliamentary form of Government
(b) Independence of Judiciary
(c) Presidential form of Government
(d) Federal Government

Ans: (c)

Q2708. The mind and ideals of the framers of Constitution are reflected in the

(a) Preamble
(b) Fundamental Duties
(c) Fundamental Rights
(d) Directive Principles of State Policy

Ans: (a)

Q2709. When was the Indian Constitution adopted ?

(a) 15th August, 1947
(b) 26th November, 1949
(c) 26th January, 1950
(d) 2nd October,1952

Ans: (b)

Q2710. The concurrent list in the Indian Constitution is adopted from the Constitution of

(a) U.S.A.
(b) Canada
(c) Germany
(d) Australia

Ans: (d)

Q2711. Who described the Government of India Act, 1935 as a new charter of bondage ?

(a) Mahatma Gandhi
(b) Rajendra Prasad
(c) Pt. Jawaharlal Nehru
(d) B.R. Ambedkar

Ans: (c)

Q2712. The Government of India Act, 1935 was based on :

(a) Simon Commission
(b) Lord Curzon Commission
(c) Dimitrov Thesis
(d) Lord Clive’s report

Ans: (a)

Q2713. The state possesses

(a) only external sovereignty
(b) only internal sovereignty
(c) both internal and external sovereignty
(d) neither external nor internal sovereignty

Ans: (c)

Q2714. Constitution of India came into force in

(a) 1951
(b) 1956
(c) 1950
(d) 1949

Ans: (c)

Q2715. Indian Constitution is :

(a) Federal
(b) Quasi Federal
(c) Unitary
(d) Presidential

Ans: (b)

Q2716. The state operates through :

(a) Political Party
(b) Party President
(c) Government
(d) President

Ans: (c)

Q2717. Where do we find the ideals of Indian democracy in the Constitution ?

(a) The Preamble
(b) Part III
(c) Part IV
(d) Part I

Ans: (a)

Q2718. Which is the most important system in Democracy ?

(a) Social
(b) Political
(c) Economic
(d)Governmental

Ans: (b)

Q2719. Which of the following is an essential element of the state?

(a) Sovereignty
(b) Government
(c) Territory
(d) All these

Ans: (d)

Q2720. Who is custodian of the Indian Constitution ?

(a) President of India ?
(b) Chief Justice of India
(c) Prime Minister of India
(d) Chairman of Rajya Sabha

Ans: (b)

DsGuruJi Homepage Click Here
DSGuruJi - PDF Books Notes

Leave a Comment