Today Affairs Quiz

Current Affairs: 8 May 2020 Current Affairs

Q1. Buddha Purnima has celebrated Which event of Lord Buddha’s life is related to this full moon of Vaishakh month?

(A) Birth
(B) Enlightenment
(C) Mahanirvana
(D) All three

Ans: (D) All three

Q2. There is a telephone conversation between Prime Minister Narendra Modi and the Prime Minister of Ethiopia, which Nobel has been awarded to Ahmed Ali in 2019?

(A) Literature
(B) Economics
(C) Peace
(D) Medicine

Ans: (C) Peace

Q3. The black hole closest to Earth has been discovered, it is from Earth-

(A) 1000 light-years away
(B) 2000 light-years away
(C) 2500 light-years away
(D) 3200 light-years away

Ans: (A) 1000 light-years away

Q4. Who has been awarded the Young Career Award in Nano Science and Technology 2020 by the Government of India?

(A) Ambareesh Ghosh
(B) Saurabh Lodha
(C) Srinivasan Sampath
(D) Yamuna Krishnan

Ans: (B) Saurabh Lodha

Q5. Arogya Setu IVRS has been started by the central government, how many regional languages ​​does it work in?

(A) 10
(B) 11
(C) 12
(D) 14

Ans: (B) 11

Q6. Who has sworn in as the Prime Minister of Iraq?

(A) Mustafa Al Qadimi
(B) Adil Abdul Mehndi
(C) Hyder Al Abadi
(D) Nori Al-Malik

Ans: (A) Mustafa Al Qadimi

Q7. Which country’s MP Jim Banks has introduced a bill to protect domestic companies from the aggressive takeover of Chinese companies?

(A) Britain
(B) Italy
(C) Canada
(D) America

Ans: (D) America

Q8. Which state of India has been in the limelight due to leaking of stearin gas?

(A) Maharashtra
(B) Tamil Nadu
(C) Andhra Pradesh
(D) Telangana

Ans: (C) Andhra Pradesh

Q9. The ‘Look Apna Desh’ initiative of the Ministry of Tourism has been in the limelight, it was launched-

(A) 24 January 2017
(B) 24 January 2018
(C) 24 January 2019
(D) 24 January 2020

Ans: (D) On 24 January 2020

Q10. Vande Bharat Mission has started, under this mission, by which route Indians are being brought back to India?

(A) Land route
(B) Water route
(C) Airway
(D) None of these

Ans: (C) Airways
DSGuruJi - PDF Books Notes