Daily Quiz MCQs

Current Affairs: March 24, 2020

Q1. ‘MyGov Corona helpdesk’ launched on which social media platform to prevent the spread of misinformation on coronavirus?

A. Facebook
B. Twitter
C. WhatsApp
D. Instagram

Ans. C. WhatsApp

Q2. Union Defence Minister Rajnath Singh unveiled an updated manual DPP 2020. What does DPP mean?

A. Direct Procurement Procedure
B. Direct Promotion Proposal
C. Defense Procurement Procedure
D. Defense Promotion Proposal

Ans. C. Defense Procurement Procedure

Q3. According to the World Happiness Report 2020, which is the happiest country in the world?

A. United States
B. Norway
C. Finland
D. Switzerland

Ans. C. Finland

Q4. Satyarup Siddhanta, who was sometimes seen in the news recently, is associated with which field?

A. Space Research
B. Mountaineering
C. Game
D. Business

Ans. B. Mountaineering

Q5. What is the name of the initiative launched by the Tribal Cooperative Marketing Development Federation of India (TRIFED) to promote entrepreneurship among tribal people?

A. Tech for Tribals
B. Tribal Leader
C. Start your business
D. Tribal Entrepreneurs

Ans. A. Tech for Tribals

Q6. RAISE 2020, which was seen in the news, is the country’s first global artificial intelligence summit?

A. France
B. United States
C. India
D. United Arab Emirates

Ans. C. India

Q7. Former RBI Deputy Governor R Gandhi and Anant Narayan have been appointed to the board of which Indian banks?

A. State Bank of India
B. Punjab National Bank
C. Yes Bank
D. Bank of Baroda

Ans. C. Yes Bank

Q8. The three-time Grammy-winning American singer recently passed away. What is the name of the singer?

A. Kenny Rogers
B. Irina Bekeshkina
C. Aileen Baviera
D. Ginni Mura

Ans. A. Kenny Rogers

Q9. Which SAARC member country pledged $1 million for the SAARC Coronavirus Emergency Fund?

A. Afghanistan
B. Bangladesh
C. Sri Lanka
D. Pakistan

Ans. A. Afghanistan

Q10. On which date is World Poetry Day celebrated annually around the world?

A. March 15
B. March 19
C. March 21
D. March 23

Ans. C. March 21

Q11. When is International Happiness Day celebrated all over the world? (International Day of Happiness)

A. March 20
B. March 21
C. March 22
D. March 23

Ans. A. March 20

Q12. ‘E-Night Beat Checking System’ is an initiative of which state government?

A. Uttar Pradesh
B. Himachal Pradesh
C. Andhra Pradesh
D. Uttarakhand

Ans. B. HP

Q13. What is the theme of the International Day of Forests 2020?

A. Forest and Biodiversity
B. Forest and Man
C. Sustainable Forest
D. Forests save us

Ans. A. Forest and Biodiversity

Q14. What is the ceiling of grant per bulk drug park to the state under the wholesale drug park scheme?

A. 500 crore
B. 1,000 crore
C. 2,000 crore
D. 5,000 crore

Ans. B. 1,000 crore

Q15. Amid the coronavirus outbreak, which state government temporarily approved distilleries for the manufacture and supply of sanitizers?

A. Andhra Pradesh Andhra Pradesh
B. Maharashtra
C. Punjab
D. Kerala

Ans. C. Punjab

Q16. What is the theme of ‘World Down Syndrome Day 2020’?

A. Don’t leave anyone behind
B. We decide
C. We and you
D. Together we can

Ans. B. We decide

Q17. Which decade is announced as an international decade for people of African descent?

A. 2012-2021
B. 2015-2024
C. 2017-2026
D. 2020-2029

Ans. B. 2015-2024

Q18. Which country successfully test-flight a hypersonic missile after Russia?

A. United States
B. France
C. South Korea
D. Israel

Ans. A. the United States

Q19. Bro has opened a 360 feet long suspension bridge over which river?

A. Teesta
B. Dibang
C. Psyche
D. Lohit

Ans. A. Teesta

Q20. The Union Cabinet has approved the EMC 2.0 scheme. Which area is the scheme connected to?

A. Ease of Doing Business
B. Electronics Manufacturing
C. Power generation
D. Election Management

Ans. B. Electronics Manufacturing

Current Affairs: – All the Current Affairs Quiz in Hindi will be helpful for upcoming IBPS, SSC, RAS, BPSC, RPSC, UPPSC, MPPSC, HPSC, UKPSC exams related to Central and State March 2020 Current Affairs If you have a question regarding ‘March 2020 Current Affairs’, please reach out to us through a comment.

DSGuruJi - PDF Books Notes

Leave a Comment