Daily Quiz MCQs

Current Affairs: March 25, 2020

Q1. Who is the head of the high-level committee of medical experts constituted by the Government of India for prevention & control of COVID 19?

[A] Dr V K Paul
[B] Amitabh Kant
(C) Rajiv Kumar
[D] Harsh Vardhan

Ans. [A] Dr V K Paul

Q2. What is the theme of World Water Day’ observed annually across the world?

[A] Sustainable Water
[B] Water and Climate Change
[C] Clean Water for All
[D] Water and Women

Ans. [B] Water and Climate Change

Q3. Lok Sabha has passed the Finance Bill by voice vote. Which article of the Indian constitution defines the Money bill, an important type of Finance Bill?

[A] Article 102
[B] Article 110
[C] Article 119
[D] Article 126

Ans. [B] Article 110

Q4. Which organisation announced on World Water Day, that between 3.5 and 4.4 billion people in the world will live with limited access to water?

[A] Food And Agricultural Organisation
[B] United Nations
[C] World Food Programme
[D] World Wide Fund For Nature

Ans. [B] United Nations

Q5. Which global rating agency has estimated the cost of COVID-19 outbreak for 14 Asia-Pacific countries at $620 billion?

[A] Fitch
[B] S&P Global Ratings
[C] Moody’s
[D] AM Best

Ans. [B] S&P Global Ratings

Q6. Which state commemorates the Shaheedi Diwas (Martyr’s Day) on March 23 as the ‘Youth Empowerment Day’?

[A] Odisha
[B] Punjab
[C] Rajasthan
[D] Gujarat

Ans. [B] Punjab

Q7. Which SAARC member country has committed 5 Million US dollars to COVID-19 SAARC emergency fund?

[A] Maldives
[B] Afghanistan
[C] Sri Lanka
[D] Bhutan

Ans. [C] Sri Lanka

Q8. The Birth Anniversary of one of the founders of Congress Socialist Party was recently observed on March 23. What is the name of the leader?

[A] Dr Ram Manohar Lohia
[B] Jayaprakash Narayan
[C] Narendra Dev
[D] Minoo Masani

Ans. [A] Dr Ram Manohar Lohia

Q9. Which Indian city has deployed drones to sanitize its region against the coronavirus outbreak by sprinkling chemicals?

[A] Mumbai
[B] Cochin
[C] Indore
[D] Nagpur

Ans. [C] Indore

Q10. What is the theme of the World Meteorological Day 2020, celebrated across the world?

[A] Climate and Water
[B] The Sun, the Earth and the Weather
[C] Every Drop Counts
[D] Climate Change

Ans. [A] Climate and Water

Q11. SDMC recently launched a website for information related to the COVID19 pandemic. It is a Disaster Management agency of which bloc?
(A) BIMSTEC
[B] SAARC
[C] ASEAN
(D) OPEC

Ans. [B] SAARC

Q12. Which country has been confirmed as the first co-chair of the Governing Council on the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI), led by India?

[A] Australia
[B] United Kingdom
[C] South Africa
[D] Argentina

Ans. [B] United Kingdom

Q13. Which Indian bank has unveiled an emergency credit line to meet liquidity mismatch for its borrowers, amid the coronavirus scare?

[A] Bank of Baroda
[B] State Bank of India
[C] ICICI Bank
[D] HDFC Bank

Ans. [B] State Bank of India

Q14. Which is the first country to withdraw from Tokyo Olympics over coronavirus fears?

[A] Italy
[B] Canada
[C] Germany
[D] United States

Ans. [B] Canada

Q15. World Tuberculosis Day is being celebrated to commemorate the anniversary of discovery of the Tuberculosis (TB) bacteria by which Scientist?

[A] Robert Koch
[B] Louis Pasteur
[C] Emil von Behring
[D] Paul Ehrlich

Ans. [A] Robert Koch

Current Affairs: – All the Current Affairs Quiz in Hindi will be helpful for upcoming IBPS, SSC, RAS, BPSC, RPSC, UPPSC, MPPSC, HPSC, UKPSC exams related to Central and State March 2020 Current Affairs If you have a question regarding ‘March 2020 Current Affairs’, please reach out to us through a comment.

DSGuruJi - PDF Books Notes

Leave a Comment