Daily Quiz MCQs

Current Affairs: March 22 – 23, 2020

Q1. Which Indian state announced an economic package of 20,000 crores to deal with the coronavirus outbreak?

A. Maharashtra
B. Kerala
C. Uttar Pradesh
D. Telangana

Ans. Kerala

Q2. The Defense Acquisition Council (DAC) approved the purchase of 83 Tejas fighter jets manufactured by which organization?

A. Hindustan Aeronautics Limited
B. Bharat Electronics Limited
C. Bharat Heavy Electricals Limited
D. Ordnance Factory Board

Ans. Hindustan Aeronautics Limited

Q2. Which state government has removed reservation in promotion for SC / ST employees?

A. Uttarakhand
B. Bihar
C. Madhya Pradesh
D. Uttar Pradesh

Ans. Uttarakhand

Q4. The Reserve Bank of India (RBI) is operating OMO for the purchase of government securities worth Rs 10,000 crore. What does OMO mean here?

A. Open Money Operations
B. Open Market Operations
C. Overview of Market Operations
D. Overview of Operations of Money

Ans. Open market operations

Q5. Which social media platform together with WHO, UNICEF and UNDP launched ‘Coronavirus Information Hub’?

A. Twitter
B. WhatsApp
C. Instagram
D. Facebook

Ans. WhatsApp

Q6. Which multinational bank has announced a USD 6.5 billion package for its member countries to deal with the COVID-19 epidemic?

A. European Bank for Reconstruction and Development
B. African Development Bank
C. Asian Development Bank
D. Inter-American Development Bank

Ans. Asian Development Bank

Q7. Which game was a world champion and trainer, Roger Mayweather, who died recently?

A. Weight-lifting
B. Boxing
C. Wrestling
D. Chess

Ans. Boxing

Q8. Which Union Minister is to lead the COVID-19 Economic Response Task Force unveiled by the Prime Minister of India?

A. Piyush Goyal
B. Harshvardhan
C. Nirmala Sitharaman
D. Rajnath Singh

Ans. Nirmala Sitharaman

Q9. Who is the head of the proposed panel, which is ready to review the fiscal consolidation road map of the central and state governments?

A. Arvind Subramanian
B. NK Singh
C. Urjit Patel
D. Sajjad Chinoy

Ans. NK Singh

Q10. Ministry of Defense signed a contract of 880 crores for the purchase of 16,479 Light Machine Guns (LMG) from which country?

A. United States
B. Israel
C. France
D. Russia

Ans. Israel

Q11. Which financial institution is ready to start the ‘Swavalamban Express’ train to promote entrepreneurship?

A. Small Industries Development Bank of India
B. National Bank for Agriculture and Rural Development
C. National Housing Bank
D. Export and Import Bank of India

Ans. Small Industries Development Bank of India

Q12. PK Banerjee, who passed away recently, was associated with which sport?

A. Cricket
B. Football
C. Hockey
D. Boxing

Ans. Football

Q13. Which state recently announced that sanitation workers employed by urban and rural municipal bodies will be called sanitation workers?

A. Kerala
B. Tamil Nadu
C. Karnataka
D. Maharashtra

Ans. Tamil Nadu

Q14. Which space agency is ready to send astronauts to the International Space Station for the first time in May 2020?

A. NASA
B. ISRO
C. SpaceX
D. European Space Agency

Ans. SpaceX

Current Affairs: – All the Current Affairs Quiz in Hindi will be helpful for upcoming IBPS, SSC, RAS, BPSC, RPSC, UPPSC, MPPSC, HPSC, UKPSC exams related to Central and State 21 March 2020 Current Affairs If you have a question regarding ’21 March 2020 Current Affairs’, please reach out to us through a comment.

 

DSGuruJi - PDF Books Notes

Leave a Comment