Daily Quiz MCQs

Current Affairs: March 21, 2020

Q1. Union Defense Minister Rajnath Singh unveiled a book titled ‘Unbeatable’, which is based on which former Union Defense Minister?

(A) Arun Jaitley
(B) Manohar Parrikar
(C) George Fernandes
(D) Jaswant Singh

Ans. (B) Manohar Parrikar

Q2. As per the recent notification issued by the Reserve Bank of India, ‘PA’ is to be regulated by the central bank. What does this ‘PA’ mean?

(A) Payment Agency
(B) Payment Aggregator
(C) Payment Authority
(D) Processing Authority

Ans. [(B) Payment Aggregator

Q3. Who is the author of the recently released book titled “My Encounters in Parliament”?

(A) Bhalchandra Mungekar
(B) Hamid Ansari
(C) D Raja
(D) Sitaram Yechury

Years.

(A) Bhalchandra Mungekar

Q4. Concerning the recently passed Aircraft (Amendment) Bill, 2020, how many regulatory bodies are to be converted into statutory bodies?

(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5

Years. (B) 3

Q5. Which tech firm started the ‘Innovate for Sulabh India’ campaign with the Nasscom Foundation?

(A) Google
(B) Microsoft
(C) Amazon
(D) Apple

Ans. (B) Microsoft

Q6. Ashwani Lohani, CMD of Air India has been appointed as the chairman of the Tourism Development Corporation of which state?

(A) Uttar Pradesh
(B) Gujarat
(C) Andhra Pradesh
(D) Rajasthan

Ans. (C) Andhra Pradesh

Q7. The ‘World City Summit’ is a global biennial conference organized by which country?

(A) United Kingdom
(B) Japan
(C) Singapore
(D) United Arab Emirates

Ans. (C) Singapore

Q8. Adnan al-Zurfi was appointed the new Prime Minister of which country by its President Barham Salih?

(A) Iran
(B) Iraq
(C) Israel
(D) Oman

Ans: (B) Iraq

Q9. Which Indian state is using robots to spread awareness on COVID-19 among the public?

(A) Andhra Pradesh
(B) Telangana
(C) Kerala
(D) Odisha

Ans. (C) Kerala

Q10. Football coach Francisco Garcia, who recently passed away after coronavirus infection, belonged to which country?

(A) United States
(B) Spain
(C) South Korea
(D) Thailand

Ans. (B) Spain

Q11. Which country’s finance minister, Rishi Tsunak, unveiled a 330-Billion Pound rescue package to help fight the coronavirus?

(A) Sri Lanka
(B) Thailand
(C) United Kingdom
(D) Italy

Ans. (C) United Kingdom

Q12. Which Indian state has formed a panel to study the proposal to make direct cash payments to the bank accounts of laborers to protect them from income loss due to COVID-19?

(A) Odisha
(B) Uttar Pradesh
(C) Kerala
(D) Telangana

Ans. (B) Uttar Pradesh

Q13. 12 journalists were selected for the Road Safety Media Fellowship 2019, which is implemented by the Center for Media Studies (CMS) in collaboration with which global organization?

(A) United Nations
(B) World Bank
(C) World Health Organization
(D) UNESCO

Ans. (C) World Health Organization

Current Affairs: – All the Current Affairs Quiz in Hindi will be helpful for upcoming IBPS, SSC, RAS, BPSC, RPSC, UPPSC, MPPSC, HPSC, UKPSC exams related to Central and State 21 March 2020 Current Affairs If you have a question regarding ’21 March 2020 Current Affairs’, please reach out to us through a comment.

 

DSGuruJi - PDF Books Notes

Leave a Comment