GK in English

Bihar General Knowledge in English – Chapterwise GK MCQs

Compilation of more than 5000 important questions of Bihar GK. These question are based on Bihar History, Culture, Geography, Districts, Economy and Polity and Many Other Category.

The state of Bihar is called the administrative state of India. The State of Bihar is located in the plains of ganga and its tributaries. Talking about the geographical area here, the geographical area here is about 93.60 lakh hectares. As per the data of 2011, the total population of Bihar is 104099453. It is considered to be 8.6% of the total population of India. The population density of the State of Bihar is 1106 persons per square kilometer), the state of Bihar ranks first in India in terms of population density. There are 9 mandals located in the state of Bihar: Tirhut, Bhagalpur, Saran, Patna, Kosi, Munger, Purnia, Magadh, Darbhanga. The capital of the state of Bihar is Patna. General Knowledge PDF 2020 (Bihar GK PDF 2021 in English) Static GK is a very important topic. Today we will give you complete information about Bihar General Knowledge 2021 in English through this article, let us know about General Knowledge of Bihar (Bihar GK PDF in English).
+

Table of Contents

Sources of History

Archaeological Sources

Q. 1. In which places of Bihar, Archaeological sources of pre-historic age have been found?

(a) Patna
(b) Kaimur
(c) Bhagalpur
(d)All of these
Ans:(a)

Q. 2. In which of the following places, Archaeological sources of pre-historic age have not been found?

(a) Munger
(b) Gaya
(c) Vaishali
(d) All of the above
Ans: (d)

Q. 3. In which present day district prehistoric place Chechar is situated?

(a) Madhubani
(b) Darbhanga
(c) Vaishali
(d)Mujaffarpur
Ans: (c)

Q. 4. In which present day district prehistoric place Chirand is situated?

(a) Saran
(b) Vaishali
(c) Gaya
(d)Patna
Ans:(a)

Q. 5. In which of the pre-historic places of Bihar, equipments and earthwares of copper age have been found?

(a) Chechar
(b) Maner
(c) Sonpur
(d) All of the above
Ans: (d)

Q. 6. In which of the pre-historic places, bone equipments of Neolithic age have been recovered?

(a) Chirand (b) Chechar
(c) Sonpur
(d)Maner
Ans:(a)

Q. 7. Lauriya inscription of Lauriya Areraj and Lauriya Nandangarh belonged to which emperor?

(a) Chandragupta Maurya
(b) Ashok
(c) Ajatshatru
(d) Dhananand
Ans: (b)

Q. 8. Which of the following are Bihar’s archaeological sources?

(a) Copper plate engraving
(b) Ruins
(c) Coins
(d) All of the above
Ans: (d)

Q. 9. ___________ pertaining to Ashoka period have been found from Chandanpur Hill of Sasaram.

(a) Minor rock edicts
(b) Pillar Edicts
(c) Inscriptions
(d) All of the above
Ans:(a)

Q. 10. In which of the following places pillar edicts have been found?

(a) Rampurva
(b) Chandanpeer Pahadi
(c) Lauriya Areraj
(d) Lauriya Nandangarh
Ans:(a)

Q. 11. The language of Mauryan Inscriptions found in Bihar was_________

(a) Sanskrit
(b) Magadhi
(c) Prakrit
(d)Awadhi
Ans: (c)

Q. 12. Cave inscriptions of which of the following rulers have been recovered from Barabar Nagarjuna Hill?

(a) Ashok
(b) Ajatshatru
(c) Dashrath
(d) Chandragupta Maurya
Ans: (c)

Q. 13. From which site in Bihar, ‘Yaksha’ idol has been recovered?

(a) Gaya
(b) Patna
(c) Munger
(d)Saran
Ans: (b)

Q. 14. Name the script of the Mauryan Insriptions found in Bihar is–

(a) Brahmi
(b) Kharoshthi
(c) Persian
(d)Both (a) and (b)
Ans:(a)

Q. 15. From which of the places below, a seal relating to ‘Dhruvswamini’ has been recovered?

(a) Chirand (b) Chechad
(c) Sonpur
(d)Basad
Ans: (d)

Q. 16. In the __________district of Bihar, two inscriptions related to Goddess Prabhudaya have been recovered.

(a) Patna
(b) Gaya
(c) Bhagalpur
(d)Vaishali
Ans: (d)

Q. 17. In which language, Gupta Period inscriptions have been found in Bihar?

(a) Sanskrit
(b) Hindi
(c) Awadhi
(d)Prakrit
Ans:(a)

Q. 18. Dhruvswamini is considered wife of which of the following rulers?

(a) Ashok
(b) Chandragupta Maurya
(c) Chandragupta-II
(d) None of the above
Ans: (c)

Q. 19. Which monk of Srilanka is mentioned in Bodhgaya inscriptions?

(a) Mahamana-I
(b) Mahamana-II
(c) Adinath-I
(d) Adinath-II
Ans: (b)

Q. 20. In inscriptions found at Bodhgaya, monks of which country are mentioned?

(a) China
(b) Thailand
(c) Indonesia
(d) Srilanka
Ans: (d)

DSGuruJi - PDF Books Notes