GK in English

Banking and financial Awareness Previous Year Questions

Q 161. Which of the following financial institutions is based in the Basel city of Switzerland?

(a) IMF
(b) World Bank
(c) ADB
(d) BIS
(e) WTO
Ans: (d)

Table of Contents

Q 162. When is the World Energy Conservation Day celebrated?

(a) November 15
(b) October 10
(c) December 25
(d) December 14
(e) March 31
Ans: (d)

Q 163. The world largest temple ‘Yazidi temple’ is situated in which country ?

(a) Tasmania
(b) Romania
(c) Armenia
(d) Russia
(e) None of these
Ans: (c)

Q 164. Every year world cancer day is observed on which date?

(a) February 4
(b) January 14
(c) December 28
(d) November 17
(e) None of these
Ans: (a)

Q 165. The letter ‘C’ denotes _________________ in CRAR

(a) Current
(b) Core
(c) Credit
(d) Capital
(e) None of these
Ans: (d)

Q 166. Where is the head quarter with of United Nations Organization ______.

(a) New York, US
(b) Washington DC, US
(c) Manila, Philippiness
(d) Geneva, Switzerland
(e) None of these
Ans: (a)

Q 167. Which of the following is ‘country of copper’?

(a) Zambia
(b) Nigeria
(c) Spain
(d) Portugal
(e) South Africa
Ans: (a)

Q 168. Great Victoria desert in located in

(a) Canada
(b) West Africa
(c) Australia
(d) North America
(e) South Africa
Ans: (c)

Q 169. Who was called a ‘Man of Destiny’?

(a) Napolean
(b) Hitler
(c) Mahatma Gandhi
(d) Sardar Patel
(e) None of these
Ans: (a)

Q 170. Which of the following is dwarf plant?

(a) Mercury
(b) Pluto
(c) Mars
(d) Uranus
(e) Earth
Ans: (b)

Q 171. ‘Basel-III reforms’ are related to which of the following?

(a) Environment
(b) Sustainable Development
(c) Disaster management
(d) Banking
(e) None of these
Ans: (d)

Q 172. Tripitakas are sacred books of

(a) Buddhists
(b) Hindus
(c) Jains
(d) Parsi
(e) Islam
Ans: (a)

Q 173. Which of the following is not emitted by radio active substance?

(a) Electrons
(b) Electromagnetic radiations
(c) Alpha particles
(d) Neutrons
(e) None of these
Ans: (d)

Q 174. Pulses are a good source of

(a) carbohydrates
(b) fats
(c) proteins
(d) vitamins
(e) None of these
Ans: (c)

Q 175. For which of the following disciplines in Nobel prize awarded?

(a) Physics and Chemistry
(b) Physiology or Medicine
(c) Literature, and Economics
(d) Peace
(e) All of the above
Ans: (e)

Q 176. Headquarters of UNO are situated at

(a) New York, USA
(b) Hague
(c) Geneva
(d) Paris
(e) China
Ans: (a)

Q 177. Fathometer is used to measure

(a) Earthquakes
(b) Rainfall
(c) Ocean depth
(d) Sound intensity
(e) Intensity of light
Ans: (c)

Q 178. Which scientist discovered radioactive element radium?

(a) Isaac Newton
(b) Albert Einsten
(c) Benyamen Franklen
(d) Marie Curie
(e) None of these
Ans: (d)

Q 179. ICICI is the name of a

(a) Chemical industry
(b) Bureau
(c) Corporation
(d) Financial institution
(e) None of these
Ans: (d)

Q 180. Who is called as the father of geometry?

(a) Aristotle
(b) Euclid
(c) Pythagoras
(d) Kepler
(e) Newton
Ans: (b)

DsGuruJi HomepageClick Here