GK in English

Banking and financial Awareness Previous Year Questions

Q 81. The government has named _________ outside experts as members of the Monetary Policy Committee of the Reserve Bank of India , moving to a model followed in the developed world.

(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
(e) Five
Ans: (c)

Table of Contents

Q 82. The rate of inflation increases when the purchasing power of money___________ .

(a) Decreases
(b) Increases
(c) Stable
(d) Decrease just half
(e) None of these
Ans: (a)

Q 83. What does ‘GIFT’ stand for?

(a) Gujarat Institute of Fashion Technology
(b) Government of India Foreign Trade
(c) Gapping Income Free Of Tax
(d) Gujarat International Financial Tech
(e) Gujarat Institute of Future Technologies
Ans: (d)

Q 84. The term ‘Zero Based Budgeting’ refers to __________.

(a) A specified sum of money authorized by the Legislature for a specific period of time
(b) To ensure that every rupee spent is result oriented
(c) A statutorily mandated form of reimbursement or upfront payment for state expenditures
(d) A cost item for which payment is made by one state agency to another
(e) A shortfall in an existing appropriation, or an additional amount needed to accomplish a new or expanded purpose
Ans: (b)

Q 85. Which among the following is the difference in value between a country’s imports and exports?

(a) Balance of Trade
(b) Balance of Payment
(c) Balance of power
(d) Credit Balance
(e) None of the above
Ans: (a)

Q 86. India was the highest ranked country by capital investment in 2015, with how much worth of FDI projects announced according to FDI Intelligence?

(a) $63 billion
(b) $63 million
(c) $66 billion
(d) $44 billion
(e) $44 million
Ans: (a)

Q 87. Which is a hybrid security, combining features of preferred stock and corporate bonds?

(a) UPI
(b) NPCI
(c) NEFT
(d) MIPS
(e) RTGS
Ans: (d)

Q 88. Which of the following agencies/institutions report asked the income tax department to ensure that a single tax payer is not issued multiple PAN cards because gap between PAN holders and the number of returns filed was 617.1 lakh?

(a) IRDA
(b) SEBI
(c) RBI
(d) Comptroller and Auditor General
(e) None of these
Ans: (d)

Q 89. The 11-member committee, headed by former Finance Secretary Ratan P Watal is related with which among the following committee?

(a) Incentivise transactions through cards and digital
(b) One Rank One Pension
(c) Indo-Pakistani war and Simla Agreement
(d) Financial inclusion or inclusive financing
(e) None of these
Ans: (a)

Q 90. Currency risk is the potential risk of loss from fluctuating foreign exchange rates when an investor has exposure to foreign currency or in foreign-currency-traded investments. Currency risk is sometimes referred to as-

(a) Monetary Rate
(b) Export Rate
(c) Trade Rate
(d) Exchange-rate risk
(e) None of the above
Ans: (d)

Q 91. Name the department that was set up by Union Finance Ministry to streamline government borrowings and better cash management with the overall objective of deepening bond markets.

(a) Debt Management Cell
(b) Department of Debt Management
(c) Cell for management of debt
(d) All of the above
(e) None of these
Ans: (a)

Q 92. If the rupee depreciates, how the exporters are affected?

(a) They are unaffected
(b) They are in loss
(c) They are in profit
(d) They get credit crunch
(e) None of these
Ans: (c)

Q 93. India has signed a Grant Agreement for Additional Financing in Financing Energy Efficiency at MSMEs Project- Programmatic Framework for Energy Efficiency with ___________.

(a) Asian Development Bank
(b) International Fund for Agricultural Development
(c) European Bank for Reconstruction and Development
(d) International Bank for Reconstruction and Development
(e) World Bank
Ans: (d)

Q 94. The central government issued Treasury bills to fulfil which requirements of banks?

(a) CLR
(b) SLR
(c) MSF
(d) RRR
(e) None of these
Ans: (b)

Q 95. In a bid to boost credit growth in the economy, the Centre announced a sum of how much crore for recapitalisation of 13 public sector banks?

(a) ` 22,915 crore
(b) ` 27,110 crore
(c) ` 10,000 crore
(d) ` 50,207 crore
(e) ` 38,500 crore
Ans: (a)

Q 96. Bharat Bill Payment System is a major component of the retail payment transactions in India, and is characterized by the presence of large number of billers, who provide a variety of payment options to their customers. According to information available on the RBI website, the top 20 cities are generating INR how much amount in bill payments every year ?

(a) INR 16,810 billion
(b) INR 4,703 billion
(c) INR 10,172 billion
(d) INR 6,223 billion
(e) None of the above
Ans: (d)

Q 97. What is the full form of NBFC as used in the financial sector?

(a) New Banking Finance Company
(b) National Banking & Finance Corporation
(c) Non Business Fund Company
(d) New Business Finance & Credit
(e) None of these
Ans: (e)

Q 98. Which of the following values is considered by a bank when it gives loan against LIC policy?

(a) Face value
(b) Surrender value
(c) Insured value
(d) Both

(a) and (b)
(e) All of these
Ans: (b)

Q 99. The portion of the commercial bank’s reserves that are maintained in accounts with their central bank plus the total currency circulating in the public it termed as

(a) Call money
(b) Hot money
(c) Reserve money
(d) High-powered money
(e) None of these
Ans: (d)

Q 100. The RBI has said that banks will now report past dues and levy any late payment charges on credit card holders only if the payment has been due for more than

(a) Two days
(b) Three days
(c) Five days
(d) Ten days
(e) None of these
Ans: (b)

DsGuruJi HomepageClick Here